Zvaničnici VMBiH s guvernerom Razvojne banke Vijeća Evrope

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu guvernera Razvojne banke Vijeća Evrope (SE) Rafćla Alomara. Sastanku je prisustvovao i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić. Na sastanku je razgovarano o projektima koji se provode u BiH uz pomoć sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, sa posebnim akcentom na oblasti povratka izbjeglih i raseljenih lica, zdravstva i obrazovanja. Guverner Banke Alomar se interesovao i za razvoj situacije u vezi sa ratifikacijom ugovora o kreditu za Projekat izgradnje državnog zatvora, za koji je Upravni odbor Razvojne banke VE odobrio kredit od 19,3 miliona eura. Predsjedavajući Špirić je istakao da su se formiranjem Parlamentarne skupštine BiH 9. juna stekli uslovi da Sporazum bude ratifikovan, čime bi sredstva za izgradnju zatvora postala operativna.

Predsjedavajući Špirić je posebno naglasio važnost potrebe kreiranja i provođenja projekata koji imaju za cilj održivi povratak u ruralna područja.
 
Sagovornici su se dotakli i mogućnosti saradnje u projektima vodosnabdijevanja u Travniku i  gradske zaobilaznice u Sarajevu, kao i mogućnostima za finansiranje malih i srednjih preduzeća posredstvom domaćih banaka, te finansiranja projekata za preventivne intervencije na područjima koja su ugrožena poplavama.

Na sastanku je razgovarano i o odluci Upravnog odbora Banke o povećanju njenog kapitala. Ministar Vrankić je rekao da je u toku priprema odluke o prihvatanju povećanja kapitala Banke, koja će biti predmet razmatranja u Vijeće ministara BiH, nakon  što budu pribavljena potrebna mišljenja.Zajednički je ocijenjeno da Razvojna banka Vijeća Evrope (SE) ima stabilan portfolio u BiH i da se saradnja odvija na stabilnim osnovama.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu
Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine Amidžić i Šeldon potpisali grant u iznosu od 8.000.000,00 evra -Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine
Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu Amidžić primio u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu
Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans " Amidžić otvorio Regionalnu konferenciju EBRD GEFF - " Greening the Western Balkans "